Obniżenie poziomu cholesterolu
Roślinne стеролы mają funkcji komórek w rośliny, podobne do cholesterolu w organizmie człowieka. Ponad 40 steroli zostały zidentyfikowane, ale sitosterolu, кампестерол i стигмастерол najbardzie bród. Obniżenie poziomu cholesterolu.
Станолы są nasycenie sterole. Główne roślinnych станолов są sitostanol i campestanol; https://climbingacademy.pl/mirek-zielinski/ są one znacznie mniej powszechne w naturze, niż sterole.
Produkty z roślinnymi станолов lub sterole dodane, na przykład, niektóre margaryny, mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach.
Większość ludzi zużywają 200-300 mg, sterole roślinne i станолы przez jedzenie warzyw i owoców, jako część ich normalnej, codziennej diety. Badania dowodzą, że potrwa to co najmniej 1,8 - 2 gramów dziennie, aby uzyskać obniżenie poziomu cholesterolu efekt. Fakt ten opiera się na ponad 40 lat badań.
Średnie zużycie spreadów (margaryny i masła) w USA wynosi od 10-15 g na osobę dziennie. Jeśli zwiększyć ten poziom do 25 g dziennie margaryny wzbogacone roślinnych станолов i/lub steroli, w wysokości 2 gramów podanych wyżej działa.
Wystarczy wymienić olej ze zwykłym полиненасыщенный margaryna, człowiek może obniżać ciśnienie LDL "zły" stężenia cholesterolu o około 12 mg/dl. Ale oczekiwane skrót od margaryny wzbogacone roślinnych станолов i/lub steroli jest około dwa razy wyższy - aż 27 mg/dl. Stanowi to spadek o jedną czwartą ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Margaryny zawierające roślinne станолы i стеролы, które są sprzedawane w wielu krajach: 'tak działają niskotłuszczowe produkty" i "przejąć kontrolę" tutaj dwie marki w Stanach Zjednoczonych. Również jogurt, ser spready, i batony zostały wprowadzone w niektórych krajach. I wzbogacone płatki zbożowe i soki owocowe, będąc test-sprzedawany w Stanach Zjednoczonych.